Haber ve Etkinlikler

EĞİTİM HAYATINDA HAFIZA VE TEKRAR YAPMANIN ÖNEMİ

Hafıza yaşam boyunca öğrenilen bilgilerin, davranış kalıplarının, deneyimlerin, anıların depolanıp saklanması ve hatırlanmasıdır. Bu, yaşam boyu devam eden bir süreçtir.

ETİKETLER : tekrar yapmanın önemi , hafıza teknikleri , hafıza nasıl güçlenir , kalıcı öğrenme , hafızayı güçlendiren yiyecekler , zayıf hafıza

Kısa Süreli Hafıza
Yeni bilgiler duyu organları yoluyla fark edilir ve kısa süreli hafızaya aktarılır. Kısa süreli hafızanın sınırlarını geliştirmenin yolu gruplama, kümelemedir. Örneğin; 9355775 gibi bir telefon numarasını 935 57 75 biçiminde ya da daha farklı bir biçimde grupladığımızda hatırlama kolaylaşır. Yeni öğrenilen bir sözcüğün, yeni tanışılan bir insanın adının kısa süreli bellekte kalabilmesi için tekrarlanması gerekir. Tekrarlandıkça bilgi içindeki düzen daha kolay görülür. Hatırlama daha kolay olur. 


Uzun Süreli Hafıza
Düzenli tekrar edilen bilginin 9 hafta sonra %75’lik kısmı hatırlanırken, tekrar yapılmaması durumunda bu bilginin 9 hafta sonra ancak %20’si hatırlanabilmektedir. Tekrar edildiği zaman uzun süreli hafızaya saklandığı için bu bilgiler belli bir zaman dilimi geçtikten sonra hatırlanır. Böylece öğrenme gerçekleşmiş demektir. Öğrenme ve hafızada tutma aslında birbiriyle sıkı ilişkisi olan iki kavramdır.


Hatırlamayı güçlendirmek için aşağıda belirtilen aralıklarla tekrar yapmak faydalı olur.
Aynı gün: Öğrenilenler, aynı gün içinde tekrar edilmelidir.
24 saat sonra: Araştırmalar tekrar edilmeyen bilginin büyük bir kısmının 24 saat sonra unutulduğunu gösterir. Bu nedenle, öğrenilen bilgiler, 24 saat sonra kısa bir tekrarla gözden geçirilmelidir.
Bir hafta ve bir ay sonra: Küçük bir tekrar, bir hafta ve bir ay sonunda yapılırsa bilgiler uzun süreli hafızaya kaydedilmiş olur.


Zayıf Hafızanın 3 Sorumlusu
1- Kötü hafızanın birinci sorumlusu, dikkatsizliktir. Düşüncesini yoğunlaştırabilen kişi, konuya konsantre olabilir. Dikkat edilmeden dinlenen bilgiler kuma yazılmış gibidir, hemen silinir.
2- Kötü hafızanın bir sorumlusu da, akılda tutma tekniğini bilmemektir. Mesela, “araba, kuş, mavi ve lale” kelimelerini, “Mavi arabanın üzerindeki kuşun ağzında lale var” şeklinde ezberlerseniz unutmak zorlaşır.
3- Kötü hafızanın önemli bir sebebi de bilgilerin kullanılmamasıdır yani tekrar edilmemesidir. Zihinsel uyarıcıların çok olduğu, bilgilerin tekrar edildiği bir beyinde unutkanlık olmaz.

Hafızamızı güçlendirmek için;
Zihin egzersizi: Zihnini aktif tutanlarda bellek daha kuvvetli oluyor.
Vücut egzersizi: Haftada üç kez yarım saatlik egzersiz, hafızayı zayıflatan stresi azaltıyor.
Yağlı balık eti: Haftada üç kez yağlı balık veya üç gün 330 mg. balık yağı hapı hafızayı güçlendirir.
Adaçayı: Zihin yorgunluğu giderdiği ve konsantrasyonu arttırdığı keşfedilmiştir.
B vitamini: Beyni serbest radikallerden koruyup beyne daha fazla oksijen gelmesini sağladığı için B3 vitamini ve eksikliği göz ardı edilmemelidir.



DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL